Híreink 2012 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018

 

Híreink 2013

 

A galériák megtekintéséhez kattintson a képekre!

 

Karácsony Feltöltve: 2014. 01. 03.

 

 

Idén is több rendezvénnyel színesítettük az adventi készülődést és a karácsonyi ünnepeket. December 15-én a már évről évre visszatérő Harmónia Kamarakórus latin misét és adventi koncertet adott elő, 22-én pedig a már szintén visszatérő 8KOR színház adventi témájú előadását élvezhettük. A szentmisék után ezúttal is közösen gyújtottuk meg a falu koszorúján a gyertyákat.  Az éjféli szentmisét követően egy pohár forralt borral koccinthattak a hívek, majd a hagyomány szerint ismét elindultak a betlehemesek, hogy házról házra adják elő pásztorjátékukat. Ezúttal  meglepetésszerűen a Tolcsvai Római Katolikus templomban is felléptek, nagy sikert aratva ezzel a jelenlévők között. Reméljük, jövőre is hasonlóképpen együtt ünnepelhetünk majd, és ezúton kívánunk mindenkinek áldott, békés, boldog új esztendőt!

 

 Könyvtári foglalkozások Feltöltve: 2014. 01. 03.

 

 

Az adventi hétvégéken, több kreatív és kézműves foglalkozást is tartottunk a háromhutai könyvtárban. Az érdeklődők többek között üvegtálakat díszítettek szalvétatechnikával, házi szappanokat főztek, és tobozfigurákat, karácsonyi üdvözlőkártyákat, valamint apróbb ajándéktárgyakat készítettek .

 

 Csorgó forrás rekonstrukciója Feltöltve: 2014. 01. 03.

 

 

Az értékteremtő közmunka program keretében ősszel elkezdődött az újhutai Csorgó forrás rekonstrukciója. Az önkormányzat által végzett munkák során megújul a  forrás teljes környezete. Járdákat építettek és lekövezték a házakhoz vezető kapubeállókat, valamint kőből átalakították a forrás kiömlőnyílását is a könnyebb hozzáférés érdekében. A kutat elkerítették és a felújított csorgó feliratú táblát is ott helyezték el. A munkálatok hamarosan új padok, asztal, kuka, esőbeálló és turisztikai tábla kihelyezésével folytatódnak.

 

Háromhuta történetei Feltöltve: 2013. 10. 22.

 

Kedves Látogatók!  Úgy döntöttem indítok egy blogot ahol Háromhutával, és a környékkel kapcsolatos történelmi eseményekről, érdekes történetekről, és eddig ismeretlen tényekről fogok cikkeket közzétenni, de bizonyára akad majd néhány ezektől eltérő bejegyzés is. Az első cikkem a háromhutai erdei vasútról szól.

 

 

Családi nap - Itthon vagy! Magyarország szeretlek! Feltöltve: 2013. 10. 05.

 

 

Szeptember utolsó hétvégéjén rendeztük meg a hagyományos Családi Napot, amely idén az „Itthon vagy! Magyarország szeretlek!” rendezvénysorozathoz kapcsolódott. Szombaton délelőtt olyan jellegzetes, helyi ételek főzésével indult a program, mint a sztrapacska, ami káposztás és túrós ízesítéssel is készült, valamint a krumplilángos, és a kemencében sült kenyérlángos, debreceni barátaink jóvoltából pedig egy hortobágyi étel, a bográcsban készült slambuc. A szabadtéren megtartott szentmisét követően már mindenki jó étvággyal falatozott. A Mézeshuta sátránál termelői mézeket, és házi kecskesajtokat lehetett kóstolni. Kovácsné Géczi Julianna népi játszóház-vezető, és Kovács László fafaragó segítségével kézműves foglalkozáson vehettek részt, Tatay Márta pedig a házi szappankészítéssel ismertette meg az érdeklődőket. Sokan tekintették meg a hutai üveggyártás fennmaradt termékeiből és a háborús katonai tárgyakból rendezett kiállítást, Kádas Dániel és Verbovszki Dániel gyűjteményéből. Nagy sikert aratott a délutáni ügyességi verseny, ahol négy csapat mérte össze az erejét a tréfás feladatokban. Ezt követte a táncház, szatmári táncokkal, majd este retro disco, Dj. Regőssel. Vasárnap délben szentmise volt a Szent Anna templomban, este fél tízkor pedig Hutában is meggyújtottuk a Szent Mihály napi tüzet, amit több mint hatvanan álltunk körbe. Közös énekléssel, beszélgetéssel töltöttük el az időt, amíg a tűz lassan elhamvadt. Ezúton is köszönjük mindenkinek a segítséget!
 

Háromhutaiak Erdélyben Feltöltve: 2013. 09. 15.

 

Háromhutaiak egy csoportja az önkormányzat szervezésében, augusztusban néhány napos kiránduláson vett részt Erdélyben. Elsőként Koltón álltunk meg, ahol megtekintettük a Teleki kastélyt, ami arról nevezetes, hogy Petőfi Sándor itt töltötte a mézesheteit, és itt írta a Szeptember végén című versét. Ezután tiszteletünket tettük Wass Albert sírjánál Marosvécsen, ahol abban a szerencsében volt részünk, hogy találkozhattunk az író fiával, és Kemény János, a kastély valamikori tulajdonosának unokájával is. Mielőtt szálláshelyünkre indultunk  volna még megcsodáltuk a gyergyóditrói templomot, és estére értünk gyergyószentmiklósi szálláshelyünkre, ahol finom vacsorával vártak bennünket. Másnap a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz látogattunk el, majd Borszéken kóstoltuk meg a híres bórvizeket. Vasárnap reggel kigyalogoltunk a Széphavasra, ahol közadakozásból, és közös munkával építik újjá a kápolnát. Következő úti célunk Gyimesbükk, az ezeréves határ, ahol megnéztük a 2008-ban helyreállított utolsó magyar vasúti őrházat, és a Rákóczi vár romjait. Délután betértünk a csíksomlyói kegytemplomban, és aki akart szentmisén vehetett részt a csíkszeredai Makovecz Imre tervezte templomban.  Hétfőn reggel a Madarasi-Hargitára indultunk, ahová Ivóból először traktorral, majd gyalog sikerült feljutnunk. A hegytetőn felállítottuk az itthonról magunkkal vitt kopjafát,  Égerházi László fafaragó alkotását, amely Háromhutát szimbolizálja. Miután Gábor atya megáldotta a kopjafát, elénekeltük a magyar és a székely himnuszt, majd hazánkért imádkoztunk. Kissé fáradtan, de jókedvűen és új élményekkel gazdagodva indultunk útnak hazafelé. Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult ennek a kirándulásnak a létrejöttéhez, és jó hangulatához.

A kopjafát a hegytetőre felérve, a bal oldalra állítottuk.

A szalag felirata: Egy az Isten, egy a Nemzet, Háromhuta 2013.

 

A kopjafa GPS adatai:
Szélesség: 46.261078 észak
Hosszúság: 25.345488 kelet
Magasság: 1845 m

 

Ha valaki ezután arra jár, ne felejtse el megnézni, és ha lehetősége van rá küldjön egy fotót is! :)

 

X. Mozdulj az egészségedért futóverseny Feltöltve: 2013. 08. 04.

 

 

Augusztus 3-án tízedik alkalommal rendeztük meg a Mozdulj az egészségedért futóversenyt. A nagy meleg nem riasztotta el a nevezőket, és több, mint százan álltak a rajtvonalhoz. A verseny után sportbemutatón, és szűrővizsgálaton vehettek részt a jelenlévők, valamint megtekinthették Verbovszki Dániel hadtörténeti kiállítását is. Az eredményhirdetés után tombolasorsolás következett. Reméljük mindenki jól érezte magát, és jövőre újra találkozunk!

 

Anna nap 2013 Feltöltve: 2013. 07. 29.

 

 

Július 27-én, 20. alkalommal rendeztük meg  Anna-napi rendezvényünket. Szerencsére az eső az idén is elkerült minket, így a programot zavartalanul élvezhette a közönség. Társtelepülésünk, Tolcsva dalkörének fellépése után, helyi és környékbeli fiatalok következtek, majd az Abba Sisters, a Unique és Vikidál Gyula műsorával folytatódott az este. A 11 üstben főtt babgulyás elfogyasztása után, tűzijáték, majd hajnali 4-ig tartó utcabál következett. Ezúton is szeretnénk megköszönni Baráth Zoltán szakácsnak, és segítőinek a főzést, köszönjük mindazoknak akik anyagilag támogatták a rendezvényt, üstöt vagy egyéb eszközt adtak kölcsön, a közcélú dolgozóknak, a diákmunkásoknak, és köszönjük mindenkinek, akik munkájukkal járultak hozzá a mai este sikeres megrendezéséhez. Vasárnap ünnepi szentmisével, és a már hagyományos "nős-nőtlen" focimeccsel zártuk a hétvégét.

 

Értékteremtő közmunkaprogram Feltöltve: 2013. 07. 08.

 

 

Az értékteremtő közmunkaprogram keretein belül, több kisebb-nagyobb munka folyik településünkön. Újhután korlátot készítettek a támfalak tetejére, és hamarosan a temetőre vezető lépcső  is elkészül. Óhután új kerekes kutat helyeztek ki, és felújítják az önkormányzati vendégház kerítését. Az önkormányzat emellett új gépeket, eszközöket is beszerzett.

 

Trianonra emlékeztünk Feltöltve: 2013. 06. 03.

 

 

Vasárnap délelőtt igeliturgia keretében emlékeztünk meg a Trianoni békediktátum aláírásának 93. évfordulójáról.

 

,,A budapesti templomokban ma délelőtt megkondultak a harangok, a gyártelepek megszólaltatták szirénáikat és a ...tovahömpölygő szomorú hanghullámok a nemzeti összeomlás fájdalmas gyászát jelentették... Ma tehát elszakították tőlünk a ragyogó magyar városokat a kincses Kolozsvárt, a Székelyföldet, a Rákóczik Kassáját, a koronázó Pozsonyt, az iparkodó Temesvárt, a vértanuk városát Aradot és a többit mind, felnevelt kedves gyermekeinket, a drága szép magyar centrumokat. Ma hazátlanná tettek véreink közül sok millió hű és becsületes embert... A város és az ország némán, méltóságteljesen, de komor daccal tüntetett az erőszakos béke ellen. Egész Magyarország a gyászünnep hatása alatt állott."

 

Június 4-én 16 óra 30 perckor harangszóval emlékezünk...

 

Virtuális séta Feltöltve: 2013. 06. 03.

 

Elkészült a település virtuális sétája! Nézzen körül Újhután, Középhután, és Óhután! Tekintse meg az Alkotóházat és a Polgármesteri Hivatalt, sétáljon fel virtuálisan a Babuka tóhoz! A nyáron készült, nagy felbontású felvételek otthonába varázsolják Háromhutát. A virtuális séta a megközelítés menüpontban, és itt is megtekinthető. Elkészítését ezúton is szeretnénk megköszönni

Börcsök Áronnak.

 

 

Az egérrel, vagy a lent található gombokkal mozoghat.

Virágosítás Feltöltve: 2013. 06. 03.

 

 

Az előző évekhez hasonlóan, idén is több száz tő egynyári virágot sikerült kiültetni a település közterületeire és középületeihez, sőt még a lakosságnak is jutott belőle. Köszönhetően Tokaji Ferenc debreceni virágkertésznek, és kedves feleségének, akik ajándékba adták a virágokat a falunak. Az önkormányzat dolgozói farönkökből rusztikus virágtartókat készítettek, amit számos helyen kihelyeztek, így idén is a megszokott virágpompa fogadja a hozzánk látogatókat.

 

10 éve az interneten! Feltöltve: 2013. 05. 22.

 

2003. május 20-án kezdett el működni a www.haromhuta.hu. Tíz év alatt, a világ számos országából, több, mint 100000-en nézték meg településünk honlapját, és több százan írtak vendégkönyvébe. A hagyományos, és egyszerű külső megtartása mellett, idén több újdonsággal bővült, vagy fog bővülni a honlap. Megújult a fejléc és a fotógaléria, új menüpontokat hoztunk létre, bővült a tartalom, és a már elérhető Google Street Wiew szolgáltatás mellett, hamarosan a saját virtuális sétánk is működni fog. Ezúton is szeretnénk megköszönni mindazok munkáját, akik ezt a honlapot létrehozták, fejlesztették, vagy bármilyen segítséget nyújtottak a működtetéséhez.

 

Április, május... Feltöltve: 2013. 05. 22.

 

Április és május sem telt eseménytelenül Háromhután. Többek között a húsvéti ünnepekről, az ébredező tájról, és az anyák napi ünnepségről állítottam össze egy galériát.

Havas március... Feltöltve: 2013. 03. 16.

 

 

Viharos erejű széllel és hóeséssel köszöntött be március 15-e. Az áramszolgáltatás közel egy napig szünetelt, és a közútkezelő járművei is csak estére értek ide. A falubeliek közös összefogással megtisztították a lezárt utakat, és az idős, egyedül álló embereket is kiszabadították a hó fogságából. A település március 16-án már megközelíthető volt, és az áramellátás is helyreállt.

 

Megújultunk Feltöltve: 2013. 03. 14.

 

Háromhuta honlapja évszakonként és ünnepekként változó fejléccel, vadonatúj galériákkal, megújult tartalommal és videó oldallal várja látogatóit! Hamarosan virtuálisan sétálhatnak a faluban, vagy képeket és dokumentumokat tölthetnek le a letöltés menüpontból. Híreink ezentúl is a megszokott formában, folyamatosan jelennek majd meg a honlapon. A grafikai munkát köszönöm Németh Bálintnak. A hibákért elnézésüket kérem, a javítás és fejlesztés folyamatos. Jó nézelődést kívánok!
 

Farsang Feltöltve: 2013. 03. 14.

Február 9-én rendeztük meg hagyományos farsangi mulatságunkat. A műsor vidám jelenetekből és zenés, táncos produkciókból állt. A jó hangulatú rendezvény tombolasorsolással zárult. Ezúton is köszönjük a fellépők és segítők munkáját, valamint köszönet mindenkinek, aki tombola ajándékot ajánlott fel.

 

Megemlékezés Feltöltve: 2013. 03. 14.

2013. január 13-án volt a Doni áttörés 70. évfordulója. Ezen alkalomból szentmise keretében emlékeztünk meg a II. Világháborúban elhunyt háromhutai katonákról. Háromhuta 21 lakója halt hősi halált a háború valamely hadszínterén, legtöbbjük adatai, temetési helye jelenleg ismeretlen. Emléküket Újhután, Középhután és Óhután is emléktábla őrzi, melyeket a szentmise után megkoszorúztunk.

,,A súlyos veszteség feletti fájdalmunkban szívünk egész melegével osztozunk és amidőn a gyászba borult családnak őszintén átérzett részvétünket nyilvánítjuk , kérjük Istent, adjon Önöknek erőt és megnyugvást."

 Legyen áldott emlékük!