Híreink 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017

 

Híreink 2018

 

A galériák megtekintéséhez kattintson a képekre!

 

Világháborús megemlékezés Feltöltve: 2018. 02. 23.

 

 

Idén február 11-én, a vasárnapi szentmisét követően emlékeztünk meg a II. Világháborúban harcolt és elesett falubeli katonákról. A szentmise végén Verbovszki Dániel elevenítette fel a 2. magyar hadsereg katonáinak helytállását, valamint a falubeli honvédek küzdelmeit. Beszédében kitért arra, hogy mindig emlékeznünk kell azokra, akik a legdrágábbat, az életüket áldozták fel a haza védelme érdekében. Mint elmondta, Háromhuta jó úton jár ebben, hiszen a lakosság évről évre összegyűl, hogy együtt emlékezzen meg a háborúban harcolt, elesett, eltűnt vagy hadifogságba jutott falubeliekről. A méltó megemlékezés érdekében újult meg a középhutai és újhutai emlékmű is, idén pedig az óhutai felújítására kerülhet sor. Az ünnepi beszédet követően a megemlékezés a templomkertben folytatódott, ahol Verbovszki Károly polgármester koszorúzta meg az emlékművet. Az ezt követő egyházi ima után a Háromhutai Asszonykórus előadásában hallgathattuk meg a Fogolyének című dalt, majd a résztvevők mécseseket és virágokat helyeztek el az emlékműnél. A középhutai megemlékezés végét díszlövés jelezte, amelyet hét hagyományőrző katona, korabeli puskákkal adott le. Ezt követően Újhután, majd Óhután folytatódott a megemlékezés. Az emlékműveknél Golenya József alpolgármester és Sándor István képviselő egy-egy koszorút helyezett el, az egybegyűltek pedig az asszonykórus énekének kíséretében gyújtottak mécseseket az elesettek emlékére. Az előző évekhez hasonlóan a megemlékezés a középhutai temetőben, Keresztes Ferenc honvéd sírjának megkoszorúzásával ért véget. A hagyományőrző katonák Óhután, Újhután és a középhutai temetőben is egy-egy díszlövés leadásával tisztelegtek az elesett hősök előtt. A hegyek között leadott lövések hangja kilométerekre vitte az üzenetet, mely szerint Háromhután nem feledik a múltat és az ősöket.

 
Háromhuta Község Önkormányzata ezúton is köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki jelenlétével megtisztelte a rendezvényt. Külön köszönetét fejezi ki a Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Kör hagyományőrző csapatának, a Magyar Királyi 10. Honvéd Határvadász Hagyományőrző Zászlóaljnak, és a MATASZ hagyományőrző tagozatának, a M. Kir. 106. önálló Honvéd tüzérütegnek. Előbbi csapat tagjait már sokadszor köszönthettük településünkön, utóbbi csapat tagjait pedig reméljük, hogy még a jövőben is vendégül láthatjuk majd. A rendezvény biztosítását köszönjük a Háromhutai Polgárőr Egyesületnek és a Sárospataki Rendőrkapitányságnak. Köszönetünket fejezzük ki továbbá a Háromhutai Asszonykórus tagjainak, akik dalaikkal ezúttal is emelték a rendezvény színvonalát.
 

Farsang Feltöltve: 2018. 02. 23.

 

 

2018. február 10-én kilencedik alkalommal rendeztük meg hagyományos farsangi mulatságunkat az óhutai művelődési házban. A fellépők repertoárjában idén is kabaréjelenetek, bohózatok és táncelőadások szerepeltek, melyeket a - művelődési házat zsúfolásig megtöltő - közönség sok-sok nevetéssel és hangos tapssal köszönt meg. Az előadások után tombolasorsolás, majd bál következett. Ezúton is köszönetünket szeretnénk kifejezni a fellépőknek, a segítőknek, a tombolatárgyak felajánlóinak, és mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult a rendezvény sikeres lebonyolításához. A rendezvényen készült videó felvételek a Háromhuta Község nyilvános Facebook csoportban tekinthetőek meg.

 

Turisztikai Információs Központ és
Erdei Iskola épül Óhután (3.)
Feltöltve: 2018. 02. 23.

 

 

A télies időjárási körülmények ellenére hamarosan elkészül az épülő Erdei Iskola tetőszerkezete. A tető egyik oldalán már február elején megtörtént a fóliázás és helyükre kerültek a tetőlécek is, a másik oldal befejezését azonban a hóesés hátráltatta, így arra csak az elmúlt napokban kerülhetett sor. Amennyiben az időjárás engedi márciusban helyükre kerülhetnek a cserepek is, azt követően pedig elkezdődhetnek a belső munkálatok. A Turisztikai Információs Központ belső helyiségei hamarosan elkészülnek, az elmúlt héten sor került a padló burkolására, valamint a falak csempézésére, festésére. Az időjárás jobbra fordulása esetén folytatódnak a külső munkálatok is. (Fotók a következő beszámolóban.)

 

Újhutai harangláb Feltöltve: 2018. 02. 23.

 

 

Szinte teljesen befejeződött az újhutai harangláb felújítása, valamint környezetének átépítése. A beruházás során felújításra került a harangláb fal- és faszerkezete, a harangláb kerítése, az 1827-ben állított feszület és a rajta függő pléh korpusz. A régi világháborús emlékmű elbontása után új építésére került sor, a régi helyén pedig kőburkolatú tér létesült, melyre hamarosan pihenőpadok kerülnek. Már csak néhány olyan kisebb munka van hátra, mint például a sziklakert újjáépítése vagy a füvesítés és virágosítás elvégzése. Utóbbiakra értelemszerűen tavasszal kerül majd sor. Reméljük, hogy a felújítás, illetve átépítés mindenki tetszését elnyeri, és sokan pihennek majd meg az öreg harangláb tövében. A pihenés során a kerítésre rögzített tábla segítségével a település történetével is megismerkedhetnek. Az önkormányzat 2018-ban az óhutai harangláb felújítását is szeretné elvégezni.