Háromhuta megközelítése

Háromhuta Magyarország észak-keleti, Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén, a Zempléni-hegység szívében fekszik. Megközelíteni autóval, illetve a tömegközlekedési eszközök közül vonattal és autóbusszal lehetséges.

A település megközelítése tömegközlekedéssel:

Háromhutának saját vasútállomása nincs, hozzá legközelebb a Budapest-Keleti - Miskolc - Szerencs - Sátoraljaújhely vonalon fekvő Olaszliszka-Tolcsva nevű vasútállomás esik. A vasútállomás valójában Vámosújfalu község közigazgatási területén van. Innen autóbusszal lehet eljutni Háromhutára. A vonatok menetrendjéről a www.mav-start.hu oldalon, a buszok menetrendjéről pedig a www.menetrendek.hu oldalon tájékozódhat.

A település megközelítése autóval:

1. Háromhuta viszonylag közel esik a 37. számú, Miskolc és Sátoraljaújhely között húzódó főútvonalhoz. Aki ezen útvonalon keresztül szeretné megközelíteni a települést, annak Miskolcról Sátoraljaújhely felé kell elindulnia, majd a Szerencset követő 25. kilométernél,  Tolcsva községnél kell lekanyarodnia a főútvonalról. Innen Tolcsván és Erdőhorvátin keresztül közelíthető meg Háromhuta. A 37. számú főútvonal Nyíregyháza felöl Tokajon és Bodrogkeresztúron át érhető el.

2. Háromhuta Abaúj felöl is megközelíthető. Aki innen érkezik, annak érdemes a 3. számú főútvonalat használnia. Miskolc felöl Hidasnémeti irányába kell elindulni, majd a főútvonalat Encs városnál kell elhagyni. Innen az útvonal a következő: Encs - Gibárt - Abaújkér - Korlát - Fony - Regéc - Háromhuta. Ez az útvonal lassabb és rosszabb minőségű, de látnivalókban gazdag.

Háromhuta csak Regéc és Erdőhorváti irányából közelíthető meg, illetve hagyható el autóval. A Háromhuta, Újhuta - Kőkapu útszakasz (aszfaltozott erdei út) mindkét végén sorompóval zárt, így az átjárás nem lehetséges. Nem lehetséges továbbá Pálháza községet sem megközelíteni Újhután keresztül, még ha egyes GPS programok ezt is állítják. Az állítólagos út (földút) zsákutca, és megfordulni is igen nehéz benne!

Figyelem! Forgalmi változás!

A Tolcsva-Erdőhorváti útszakasz felújításához kapcsolódóan megkezdődött az Erdőhorváti belterületén található közúti hidak felújítása. A felújítás során a hidak elbontásra kerülnek, ezért a főúton (Kassai út) keresztül nem lehet áthaladni Erdőhorvátin, s így megközelíteni Háromhutát. Az eddig megszokott út helyett, Erdőhorvátin kerülő útirányon keresztül lehet áthaladni. Aki Tolcsva felől szeretne eljutni Háromhutára, annak a következő útvonalat kell követnie: A község határát jelző táblától körülbelül 150 m-re, balra kell lekanyarodni a Kossuth utcára, majd annak végén jobbra kell fordulni a Temető utcára. A Temető utca végén balra kell fordulni a Petőfi utcára. Itt át kell kelni a patakmedren, s bár az ki van építve és az átjárón nem folyik keresztül a víz, nem árt vigyázni. Végül a Petőfi utca végén, az általános iskola mellett jobbra fordulva, a Kistolcsva utcán keresztül juthatunk ismét ki a főútra, ahonnan már a megszokott módon folytathatjuk az utat Háromhutára. A Temető utca szűk és kanyarokkal teli, így ott a kellő figyelemmel érdemes közlekedni. Háromhutáról Tolcsva felé értelemszerűen ugyan így juthatunk keresztül Erdőhorvátin.

A felújítási munkálatok előreláthatólag július közepéig fognak tartani, de bízunk benne, hogy a kivitelezőnek sikerül mihamarabb megnyitnia az új hidakat. Az hidak elkészülte után Tolcsva felső végétől Erdőhorváti felső végéig folytatódik az út újraaszfaltozása.

Fent említett munkálatok alatt az autóbuszjáratok szintén módosított útvonalon közlekednek és Háromhutára csak Erdőhorvátiban átszállva, egy kisebb autóbusszal lehet eljutni. Az Olaszliszka-Tolcsva vasútállomásról induló autóbusz a Római Katolikus templomnál áll meg, ahonnan a Polgármesteri Hivatalig (körülbelül 200 m) kell elsétálni. Háromhutára az innen induló autóbusszal lehet eljutni.

A teherautó és kamionforgalom szintén korlátozott, ezen gépjárművekkel kerülő útirányon, Regéc felől lehet megközelíteni a települést.

Térképek - Virtuális séta

Háromhuta és környéke

Google Street Wiew

A felvételek 2011-ben készültek, így a látottak számos tekintetben már nem egyeznek meg a valósággal.

(Nagyobb térképre váltás)

(Nagyobb térképre váltás)

Virtuális séta

Nézzen körül Újhután, Középhután, és Óhután. Tekintse meg az Alkotóházat és a Polgármesteri Hivatalt, sétáljon fel virtuálisan a Babuka - tóhoz. A nyáron készült, nagy felbontású felvételek otthonába varázsolják Háromhutát. A felvételek 2011-ben készültek, így a látottak számos tekintetben már nem egyeznek meg a valósággal.

Az egérrel, vagy a lent található gombokkal mozoghat.